Active Ants ontwikkelt iPod orderpicking voor efulfilment

Bij Active Ants zijn we een beetje eigenwijs. We gaan altijd voor de allerbeste oplossing en als deze niet bestaat ontwikkelen we ze zelf. Dit hebben we al bewezen o.a. met onze next-day-delivery-Duitsland. Onlangs ontwikkelde wij een
orderpicking systeem dat werkt op basis van een Apple iPod. Momenteel zijn er verschillende orderpicksystemen in de markt, maar die doen niet precies wat wij willen, of beter gezegd: wat onze opdrachtgevers willen en eisen. Zo hebben wij te maken met opdrachtgevers die artikelen aanleveren die perfect gebarcodeerd zijn, tesamen met artikelen die geen enkele herkenning hebben. Beide moeten goed gepicked kunnen worden. Onze nieuwe systeem voorziet hierin.

E-fulfilment relatief nieuw
E-commerce is een relatief nieuwe industrie en bestaande toepassingen zijn niet altijd toegespitst op deze dynamische industrie. Vaak wordt er dan een bestaand systeem gepakt uit een oude industrie en deze met wat kleine aanpassingen in de nieuwe industrie geduwd. Dit vonden wij niet goed genoeg. Het moet perfect zijn, flexibel, uitbreidbaar en kostenvoordelig.

iPod fulfilment scanner

Uiteindelijk vonden wij de Apple iPod. Een muziekspeler volgens de één, een hele krachtige minicomputer volgens de ander. In ieder geval een apparaat dat in een oplage van honderden miljoenen is gemaakt, daardoor volledig uitontwikkeld is en een relatief lage kostprijs heeft. Tevens zijn er heel veel en hele goede ontwikkeltools en ontwikkelaars beschikbaar om apps te maken die draaien op deze iPod.

Voor deze iPod is een industriële en professionele scanninghoes (zie inzet) beschikbaar die scannen met de iPod mogelijk maakt. Active Ants ontwikkelde inhouse een app die deze scanhoes aanstuurt en die het mogelijk maakt dat de orderpicker rechtstreeks (realtime) uit ons ERP systeem een batch van orders opvraagt in de iPod. Vervolgens krijgt de orderpicker opdrachten in zijn of haar scherm. De iPod berekent de ideale looproute door het Active Ants magazijn en de orderpicker kan tot 24 orders tegelijkertijd verzamelen. Dit batchpicking systeem is bijzonder efficiënt. Door éénmaal langs de schappen te lopen kunnen 24 orders tegelijkertijd worden verzameld. Wanneer een artikel geen barcode heeft dan verandert het scherm van de iPod van kleur waardoor de orderpicker weet dat niet het artikel maar de locatie moeten worden gescand. Hierdoor wordt het mogelijk om ook bij artikelen zonder barcode een hoge pickbetrouwbaarheid te realiseren en om met hetzelfde apparaat in dezelfde run artikelen te verzamelen met en zonder barcode. De orderpicker meldt via de iPod de run af in het ERP systeem waarna er kan worden begonnen met de volgende run. Naast orderpicking is het ook mogelijk om voorraadverplaatsingen en voorraadcorrecties te doen met de iPod.

iPod met scanninghoes

Resultaat
Na de introductie heeft Active Ants een lagere foutmarge (tot 50% minder fouten) en snellere (30% sneller) verwerkingstijd gemeten. Active Ants heeft momenteel 30 iPods in gebruik: Het systeem kende een ontwikkel en implementatietijd van 2 maanden en is nagenoeg zonder operationele problemen geïmplementeerd.

Noot: Het orderpicksysteem wordt niet verkocht of in licentie gegeven maar is uitsluitend voor intern gebruik bij Active Ants ontwikkeld.